фото: Issa Michuzi / УикипедияНа 61-годишна възраст днес е починал президентът

...
фото: Issa Michuzi / УикипедияНа 61-годишна възраст днес е починал президентът
Коментари Харесай

Световните медии предават: На 61-годишна възраст е починал президентът на Танзания

фото: Issa Michuzi / Уикипедия

На 61-годишна възраст през днешния ден е умрял президентът на Танзания Джон Магуфули - един от най-отявлените коронаскептици в Африка. Вицепрезидентката Самия Сулуху Хасан заяви новината повече от две седмици откакто Магуфули изчезна от публичното пространство, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Магуфули бе забелязан за последно на 27 февруари, което провокира клюки, че се е разболял от КОВИД-19. Преди пет дни представители на управляващите отхвърлиха той да е болен.

Покойният президент не вкара антивирусни ограничения и карантина в страната. Той посъветва жителите, инфектирани с ковид, да бъдат лекувани с молебствия.

Танзанийската вицепрезидентка обаче заяви довечера, че президентът е умрял към 18 ч. (19 ч.) през днешния ден в болница в столицата Дар ес Салаам. Причината за гибелта му е заболяване на сърцето, посочи тя.

В страната, част от която е остров Занзибар, е разгласен 14-дневен печал, като знамената ще бъдат свалени на половина.

Джон Магуфули нееднократно направи скептични изказвания за заплахата от новия ковид и до един миг даже отхвърляше болестта да е достигнала Танзания.

По конституция вицепрезидентката ще заеме президентския пост до края на втория петгодишен мандат на Магуфули, който стартира предходната година. Тогава той бе избран отново на поста с 84 % на избори, които съгласно опозицията са били белязани от измами.

През май предходната година Танзания спря да оповестява данни за епидемиологичната обстановка. Дотогава страната бе записала 509 случая на ковид и 21 умряли, отбелязва Ройтерс.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР